Folia do zgrzewarki próżniowej odgrywa niesłychanie istotną rolę w procesie zgrzewania i przechowywania produktów spożywczych. Skutecznie zabezpiecza żywność przed zanieczyszczeniami, dostępem powietrza i wilgocią. Jak wybrać odpowiednią folię do zgrzewarki? Podpowiadamy!
Folie do zgrzewarki – najważniejsze parametry
Folia do zgrzewu ma pewne parametry, na które warto zwrócić uwagę przed podjęciem decyzji.
- Rozmiar – zależy od własnych preferencji oraz używanej zgrzewarki próżniowej. Szerokość folii wynosi najczęściej od 12 cm do ok. 30 cm, natomiast długość rolki to zazwyczaj 600 cm, chociaż nabyć można też rolki o długości 300 cm,
- Grubość folii do pakowania próżniowego – produkty spożywcze pakowane są przede wszystkim w folie o grubości 70 mikrometrów, te grubsze (90 µm czy 120 µm) nadają się do zabezpieczania szybko psującej się żywności,
- Wytrzymałość – dobra folia powinna cechować się wytrzymałością oraz wysoką odpornością na rozdarcia. Przed jej zakupem, trzeba też sprawdzić, czy nadaje się do używania w niskich oraz wysokich temperaturach, co zwiększy jej uniwersalność i da nam więcej możliwości,
- Jakość – folia do zgrzewarki musi mieć odpowiednie certyfikaty (np. certyfikat CE) i spełniać normy PZH, ponadto powinna zostać dopuszczona do kontaktu z żywnością.
Rodzaje folii do zgrzewarki – co mamy do wyboru?
Dobór odpowiedniej folii zagwarantuje nam doskonałe efekty zgrzewu. W zależności od celu pakowania możemy wybierać spośród takich rozwiązań jak:
Folia PA/PE, PP
Folia poliamidowo-polietylenowa jest gładka i jednolita. Gwarantuje mocny zgrzew, cechuje ją wysoka wytrzymałość oraz elastyczność. Znajduje zastosowanie do pakowania produktów suchych oraz wilgotnych. Jest odporna na przebicia i uszkodzenia, a więc możemy pakować w nią sery, gotowe dania, mięsa itp. Oprócz tego wyróżnia ją wytrzymałość termiczna i spora barierowość względem promieni UV czy pary wodnej. Jest to tak zwana folia barierowa, chroniąca przed dostępem powietrza, która znakomicie współpracuje ze zgrzewarką próżniową komorową. Folia PP (polipropylenowa) jest dosyć sztywna, lekka, wytrzymała, a przy tym odporna na różne temperatury oraz substancje.
Folia termokurczliwa
Folia termokurczliwa to sposób na trwałe i estetyczne pakowanie. Rozwiązanie to ma właściwości obkurczające, dzięki czemu idealnie dostosowuje się do kształtu produktu. Tego typu woreczki foliowe sprawdzą się do pakowania produktów garmażeryjnych, wyrobów cukierniczych czy pieczywa. Worki zgrzewane z folii termokurczliwej dobrze zabezpieczą żywność przed wilgocią oraz czynnikami zewnętrznymi, ponadto wydłużą świeżość artykułów. Świetnie sprawdzą się wszędzie tam, gdzie liczy się wygląd produktu.
Folia moletowana
Worki moletowane to propozycja dla osób ceniących sobie uniwersalność i efektywność w domowym użytku. Folia moletowana zapewnia sprawne usunięcie powietrza i zwiększoną skuteczność zgrzewania w urządzeniach listwowych. Folia tego typu sprawdzi się do różnego typu żywności. Jest łatwa w użyciu i mogą z niej korzystać zarówno amatorzy kulinarni, jak i profesjonaliści.
Jaka folia do konkretnego zgrzewu?
Jeśli chodzi o zgrzew boczny zazwyczaj wykorzystuje się w jego przypadku folie PA/PE. Dobrym wyborem są również folie termokurczliwe. Wykonując zgrzew denny, stosuje się najczęściej folie polietylenowe albo polipropylenowe.
Dobrze dobrana folia to kluczowy element skutecznego pakowania rozmaitych produktów w branży gastronomicznej. Jako producent worków foliowych oferujemy sprawdzone rozwiązania, które wydłużają trwałość artykułów spożywczych, poprawiają ich wygląd oraz gwarantują najwyższą jakość serwowanych dań.